صنایع فلزات و آبکاری و پوشش دهی یکی از آلوده ترین و خطرناک ترین پساب های صنعتی حاوی اکثر فلزات سنگین را تولید می کنند که لزوم به کارگیری شیوه های پیشرفته تصفیه فاضلاب آبکاری (Water Plating Effluent Treatment) را به روشنی نمایان می سازد. تصفیه فاضلاب صنعت آبکاری اجازهی ورود فلزات سنگین و سایر آلوده کننده ها را به محیط نمی دهد یا به اندازه ای غلظت آن ها را پایین میآورد که خطرات بسیار کمی برای محیط ایجاد خواهد کرد. با توجه به تنوع فلزات سنگینی که در پساب صنایع آبکاری وجود دارد، لزوم استفاده از تصفیه فاضلاب آبکاری مختص هر فلز سنگین نسبت به تخلیه آن ها به درون محیط یا روش های با بازدهی بسیار پایین مثل فیلتراسیون و غیره، بیش از پیش احساس شده و در مورد تصفیه فاضلاب آبکاری باید حساسیت بسیار بیشتری نشان داد. این عملیات به منظور کاهش عوارض جانبی زیست محیطی و انسانی پساب های تولید شده در آن مانند کاهش میزان سمی بودن کروم، سرب، نیکل، روی و مس برای میکروارگانیسم ها، اثرات مضر قلع بر روی سیستم ها، اثرات مضر بر روی سیستم های صنایع آبکاری، بیماری های شدید پوستی و سرطان زایی آرسنیک به دلیل داشتن ترکیبات سمی و بیماری و سندرم های ناشی از سمی بودن کادمیم و غیره بسیار حیاتی است.
به طور کلی پساب آبکاری از استفاده فلزات سنگینی مثل نیکل، کروم، مس، روی، کادمیم، قلع، نقره، طلا و پلاتین و … به وجود می آید. مقادیر آزاد شده از آن ها هنگام آبکاری یا شستشوی سطحی به درون شبکه فاضلاب وارد شده و در نهایت پساب بسیار آلوده و خطرناک به وجود خواهد آمد. از همین رو روشهای رایج و قدیمی برای تصفیه فاضلاب آبکاری به تدریج کنار گذاشته شده و روش های نوین جایگزین گردیده است.
به طور کلی پساب صنعت آبکاری در سه دسته قرار می گیرد:
پیش از آن که به معرفی انواع تصفیه فاضلاب آبکاری برای تمامی فلزات سنگین بپردازیم، شیوه و مسیر کلی تصفیه فاضلاب آبکاری را شرح میدهیم. همه فلزات سنگینی که در صنایع آبکاری تولید می شوند، ابتدا به وسیله مراحل و شیوه های خاص، جداسازی و سپس پساب باقی مانده از هر کدام در مخزن مشترکی جمع آوری می شوند. از این مرحله به بعد کاملاً مشترک بوده و به شرح زیر است:
انواع صنایعی که در آن ها فرایند آبکاری و پوشش دهی به کار می رود: