نمک زدایی فرآیندی است که مواد و نمک های معدنی را از آب حذف می کند. از آب شور موجود در کره زمین پس از فرآیند نمک زدایی برای تولید آب مناسب برای مصرف انسان یا آبیاری استفاده می شود. آب شیرین کن در بسیاری از کشتی های دریایی و زیردریایی ها نیز استفاده می شود. با استفاده از آب شور دریا ها، می توان کمی بحران کمبود آب شیرین را کنترل کرد. آب شیرین کن های در مقیاس یزرگ عموما هزینه بر هستند.
نیمه تراوا دارد. غشا نیمه تراوا همان طور که قبلا هم بیان شد، برای عبور یک سری مواد با سایز مشخص مورد استفاده قرار می گیرند و تفاوت آن ها با غشا گزینشی در این است که در این غشا نوع ماده مهم نیست و فقط سایز ذرات آن موثر است.پمپ فشار قوی، فشار مورد نیاز برای عبور آب از غشا را تامین می کند.
افزودن ماده ضد رسوب یک مرحله پیش تصفیه است که قبل از ورود آب به غشا های RO، به آب ورودی تزریق می شود. حضور این مواد واکنش بین منیزیم وکلسیم با بی کربنات را به تأخیر می اندازد. و نتیجتا در زمان تصفیه آب توسط اسمز معکوس رسوب تشکیل نمیشود. این مواد باید توسط یک پمپ از مخزن ذخیره به محفظه حاوی آب تزریق شوند.
سود سوز آور، برای کنترل pH اسیدی و اسید ها (اسید هیدروکلریک، اسید هیدروفلوئوریک (HF)، اسید نیتریک (HNO3) و اسید سولفوریک (H2SO4)) برای کنترل pH بازی به آبتزریق می شوند. مخازن و پمپ های تزریق این مواد باید مقاومت زیادی در مقابل خوردگی توسط باز ها و اسید ها داشته باشند.
شاسی استقرار، برای نگه داشتن سیستم بر روی زمین یا هر سطح دیگری مورد استفاده قرار می گیرد.
هر سیستم آب شیرین کن، نیاز به یک سیستم هدایت و کنترل از راه دور دارد.
Clean in place یا همان CIP در اسمز معکوس (RO)، به منظور تمیز کردن غشا ها از مواد انجام می شود.
مناطقی که یا آب های سطحی شیرین ندارند و یا منابع آن ها محدود است، می توانند با نمک زدایی آب های شور، بحران کم آبی منطقه خود را جبران کنند.
نمک زدایی اسمز معکوس (SWRO) آب دریایی، یک فرآیند غشایی است که از اوایل دهه ۱۹۷۰ از نظر تجاری مورد استفاده قرار گرفته است. اولین استفاده عملی آن توسط Sidney Loeb از دانشگاه کالیفرنیا در لس آنجلس در Coalinga ،کالیفرنیا و Srinivasa Sourirajan از شورای ملی تحقیقات کانادا نشان داده شد.
در سیستم آب شیرین کن ، آب از یک غشا نیمه تراوا بر خلاف فشار اسمزی حرکت می کند و تمامی املاح و نمک های معدنی خود را از دست می دهد.
در آب شیرین کن ، از یک سری غشای کربنی، شنی، کارتریجی و … استفاده می شود تا قبل از این که آب به غشای اسمز معکوس برسد میزان زیادی از املاح خود را از دست داده باشد. از طرفی در این حین pH آب نیز تنظیم می شود تا فیلتر اسمز معکوس آسیب نبیند.
در سیستم تصفیه علاوه بر حذف املاح و نمک های معدنی آب به روش اسمز معکوس، باید میکروارگانیسم ها نیز از بین بروند.
از این روش در آب شیرین کن استفاده می شود. آب توسط یک پمپ فشار قوی که برای مقابله با نیروی اسمزی تهیه شده است، از غشای نیمه تراوا یا غشای اسمز معکوس عبور می کند و املاح و نمک های خود را از دست می دهد.
در صنایعی همچون مرغداری ها، گاوداری ها و … از اسمزمعکوس (RO) برای نمک زدایی آب استفاده می شود.
در صنایع مختلف نیز از اسمزمعکوس (RO) برای شیرین کردن آب دریا به جهت استفاده در سیستم خنک کننده استفاده می شود.
پس از گذشت مدت زمان و انجام فیلتراسیون، حفرات ممبران اسمز معکوس (RO) توسط میکروارگانیزمها اشغال می شود و راندمان نفوذ آب کاهش می یابد. این پدیده بایوفولینگ (bio- foulig) ممبران نامیده می شود.
تشخیص فیلتر ممبران اسمز معکوس اصل از فرع کار ساده و آسانی نیست. برای تشخیص جنس خوب فیلتر غشا با مشاوران شرکت تصفیه فاضلاب اوزن تماس حاصل فرمایید.
تمیز کردن غشای RO باید با مواد شیمیایی تمیز کننده با pH بالا و پایین انجام می شود. تمیز کردن pH بالا برای از بین بردن مواد بیولوژیکی یا ارگانیک انجام می شود. برای pH های بالا از مواد بازی و برای pH های پایین از مواد اسیدی استفاده می شود. pH ها به گونه ای هستند که فیلتر را از بین نبرند.